Woningtaxatie

Lang wachten op een taxatierapport? Niet bij mij! Binnen één dag stel ik een door NWWI gevalideerd taxatierapport voor je op. Dit document is nodig voor de aankoop, het oversluiten van een hypotheek of verbouwing van jouw woning. Een taxatie van een woning is namelijk noodzakelijk voor het verkrijgen van een hypotheek. En de hypotheekaanvraag moet vaak binnen een afgesproken termijn akkoord zijn. Dan is het fijn en belangrijk dat de bank geen weken op een taxatierapport hoeft te wachten. Ik taxeer in Hengelo, Enschede, Haaksbergen, Borne, Delden, Almelo, Oldenzaal en veel tussenliggende plaatsen.

Als NVM-taxateur bepaal ik de marktwaarde van de woning, passend in de woningmarkt. Het bepalen van de marktwaarde is maatwerk. De marktwaarde wijkt namelijk af van de WOZ-waarde die is samengesteld uit een rekenkundig model uit een eerdere periode.

 

Vraag en antwoord

over taxaties

Wat is een opdracht tot taxatie?

Een opdracht tot taxatie is een opdracht tot het geven van
een waardeoordeel van een woning en het uitbrengen van een rapport. Een
opdracht tot taxatie houdt geen opdracht tot het verrichten van een
bouwtechnische keuring in. De taxateur biedt jouw altijd vooraf de
taxatie-opdracht ter ondertekening aan.

Hoe verloopt een taxatie?

Ik bezoek en taxeer de woning op een afgesproken tijdstip. Hiervoor heb ik het eigendomsbewijs, de kadastrale gegevens en de tekeningen van de woning nodig. 

Tijdens een taxatie let ik op onder andere de volgende factoren:

  • De staat van onderhoud
  • De inhoud en de oppervlakte
  • De functionele indeling
  • De constructie en de gebruikte materialen, en de kwaliteit ervan
  • De mate van isolatie en energiezuinigheid
  • Verplichtingen en rechten, zoals overpad en erfpacht
  • De ligging en de omgeving
  • Het bestemmingsplan
  • De marktsituatie

Waarom een NVM-taxateur?

NVM-taxateurs ondergaan periodiek educatie. Zo blijft de kwaliteit gewaarborgd en de kennis actueel. De NVM-taxateur beschikt daarnaast over uitstekende referentiedata en is dus een betrouwbare keuze.

Hoe wordt de taxatie vastgelegd?

Ik leg na de taxatie al mijn bevindingen in een taxatierapport vast. NVM-taxateurs hanteren een uniform taxatiemodel, waardoor de kwaliteit is gegarandeerd. Met dit rapport kan jij, afhankelijk van jouw doel, bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag doen of deze oversluiten. Het taxatierapport is geen garantie dat je de hypotheek of het geld krijgt. 

Wanneer verschillende taxateurs de woning taxeren, kunnen de uitkomsten verschillen. Een taxatie is immers een deskundige schatting van de waarde van jouw woning.

Kan mijn NVM-makelaar taxeren voor de financiering van mijn woning?

Nee, de taxatie voor de financiering moet gebeuren door een taxateur die onafhankelijk is, dus een persoon die niet betrokken is geweest bij de aan- of verkoop van de woning.

Hoe wordt de oppervlakte van de woning vastgesteld?

De gebruiksoppervlakten die op funda.nl worden getoond, zijn opgedeeld conform De Meetinstructie. Deze is vastgesteld door NVM, VBO makelaar, VastgoedPRO, Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Waarderingskamer. De Meetinstructie beschrijft precies wat er wel en wat er niet mag worden meegerekend als oppervlakte van een woning. Lees meer over de Meetinstructie

Wie controleert het taxatierapport?

Afhankelijk van de wens van de opdrachtgever, kan een taxatierapport worden gevalideerd door een validatie-instituut. De validatiekosten worden door de taxateur aan de opdrachtgever doorberekend. Wanneer een woning onder de NHG-garantie valt, vindt er altijd validatie plaats.

Heb ik altijd een taxatierapport nodig?

Nee, in sommige gevallen neemt de geldverstrekker genoegen met een Bureauwaardering. Er wordt dan geen taxatierapport opgesteld.

Een bureauwaardering mag alleen als je een bedrag leent dat maximaal 90% van de waarde van het huis is.

Wat is het verschil tussen een marktwaarde en WOZ-waarde?

WOZ-waarde

Een WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van heffingen door gemeente en hoogheemraadschap.

Het bepalen van de WOZ-waarde wordt gedaan door het gemiddelde te nemen van de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de staat van onderhoud, de omgeving en andere omstandigheden.

De WOZ-waarde is altijd de waarde van 1 januari het jaar ervoor. Dat betekent dat deze 1 tot 2 jaar achterloopt op de marktwaarde. In een markt met veel prijsschommelingen kan deze dus behoorlijk afwijken van de marktwaarde.

Marktwaarde

Een marktwaarde wordt gebruikt voor de aan- of verkoop van een woning.

De marktwaarde wordt vastgesteld door een taxateur. Een NVM-taxateur bezichtigt het huis, bekijkt de plus en minpunten zoals het type huis, de grootte, de staat van onderhoud en de ligging.

Daarbij maakt hij of zij met behulp van de uitgebreide NVM-tools een gedegen marktanalyse. De marktwaarde is van belang voor bijvoorbeeld de financiering van een woning.

Afhankelijk van de hoogte van de marktwaarde kan het taxatierapport worden gevalideerd door een taxatie-instituut. Hierdoor beschikken jij en jouw geldschieter over een betrouwbare waarde van de woning.

Verschil

Beide waarden zijn dus verschillend en worden gebruikt voor een ander doel. Ze kunnen hetzelfde zijn, maar worden niet voor hetzelfde gebruikt.

Wat is een waardebepaling?

Naast de marktwaarde geeft de makelaar soms een waardebepaling. Dit is een grove schatting van de waarde van een woning en niet te vergelijken met de taxatiewaarde (marktwaarde) die een NVM-taxateur afgeeft.

De waardebepaling dient doorgaans als een basis om te komen tot een vraagprijs voor een te verkopen woning. Neem contact op met Hoekstra WTC om de marktwaarde te bepalen.

(Bron: NVM) https://www.nvm.nl/wonen/taxeren/

Bel me voor een vrijblijvende afspraak
074 - 205 13 11

Ik kijk uit naar je telefoontje. Met een hart voor de huizenmarkt, mijn liefde voor gebouwen en geïnteresseerd in jouw woonwensen, ga ik graag met jou in gesprek. Ben ik niet bereikbaar, stuur me dan een bericht. Je ontvangt doorgaans binnen één werkdag een reactie van mij.

 

Maak woonwensen werkelijkheid